Kada spavanje u toku noći počne da postaje “noćna mora” roditelji krenu u potragu za novim uspavljivanjem kako bi izbegli “zombi efekat”. Tako sam zvala njihova izbezumljena lica nakon nekoliko neprospavanih noći.

Beba je otkrila da plač noću daje najbolji rezultat da mama i tata budu 100% njeni. Ušuška se kod njih u krevet i mirno zaspi dok trepneš. Onda počinje njihova borba sa snom da je ne probude, da je ne otkriju, da je ne prignječe… Svakakve još misli pokušavaju da savladaju jer svaki minut sna je dragocen. Jutro stiže prebrzo.

Nisu stigli ni da se naspavaju, a beba odmorna, gladna, traži da se presvuče, da se mazi… “Da li smo spavali, ili samo prilegli…” Započinju dan ne znajući ni ko su, ni gde su. Sada već zabrinuti i umorni, dočekuju veče puni nade da će malo sna ipak moći da „ukradu“.

Beli šum je isproban preko dana, ali mi nismo ni imali problem sa spavanjem. Radi… Beba pokazuje znake pospanosti ubrzo nakon uključivanja buke. Uključena je i vrteška iznad krevetića, i papagalo nam nesebično poklanja melodiju za miran san. Beba trlja okice, zeva, zažmuri i umiri se dok se presvlačimo… Zaspi čim dotakne krevetić… Ali  ovde je bitno da radi noću. Nadamo se najboljem.

Prvi rezultat je prihvatljiv. Nekoliko sati sna je – nešto, u odnosu na prethodno – ništa. Polako se Bela buka uključuje u noćno spavanje kao spas. Koristimo je i preko dana kako bi postala deo rutine. Najbolju buku je davao stari tranzistor koji je podešen na loše izabranu frekvenciju neke nepoznate radio stanice. Baterije u tranzistoru uvek moraju biti pune, jer nestankom tona nestaje i bebin san.

Stari tranzistor je zamenio tablet kada je moje “dovoljno udaljen od bebe” pronašlo kutak u sobi koji je zadovoljio tu udaljenost. Baterija je i dalje predstavljala bitan element.

Potrebno je malo vremena da roditelji nauče da spavaju uz taj glasni šum, ali umor čini svoje. Svi ostaju u svom krevetu, a uz to su i naspavani.

(Visited 12 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *